Szeretek kísérletezgetni a konyhában. Nem vagyok oda a standard ételekért. Nincs bennük kihívás. A főzés szóljon az alkotásról, a fantázia szárnyalásáról. Mikor felvetettem a családnak, hogy báránycsülköt készítek grillen, elég hülyén néztek rám, és természetesen, megpróbáltak lebeszélni róla… Mondanom se kell, hogy nem sikerült nekik 😉 így, most megosztom veletek, hogy mi sült ki eme ötletből.
A főszereplőt a pécsi Gastropolitán Delikatból szereztem be.
Az elképzelésem az volt, hogy fűszervajat készítek, amivel megtöltöm a csülköt a csont mentén.
Fűszervaj:
- zsálya
- rozmaring
- korriander
- citromos kakukkfű
- menta
- borókabogyó
- zöldbors
- fokhagyma
- citrom
- vaj
- só
A zöldfűszereket összeaprítottam, a zöldborsot, fokhagymát összezúztam a sóval, majd átdolgoztam az aprított zöldfűszerekkel, ráfacsartam 2 gerezd citrom levét és mindezt kikevertem a vajjal és beletöltöttem egy részét a csülökbe.
Olivaolajjal vékonyan meglocsoltam egy alufólia darabot, rozmaringot és egy szelet citromot tettem rá, erre fektettem a báránycsülköt, és egy kevés fűszervajjal még megkentem, biztos, ami biztos alapon, aztán jól bebugyoláltam az egészet alufóliába.
A csülök kb. 90 perc alatt készült el a grillen.
Köret se ártana a csülök mellé, két opciót gondoltam ki, de nem igazán tudtam választani, így mind a kettőt elkészítettem.
Fűszervajjal töltött, fóliában párolt burgonya
- fejenként 2 db közepes burgonya
- fűszervaj
A burgonyák közepét magház eltávolító késsel kivágtam. A kivágott burgonyahenger két végéről 1-1 cm-es darabot levágtam, és visszadugtam a lyukakba. Olivaolajjal meglocsoltam az alufóliát, rozmaring, zsálya és némi kakukkfű került rá, megsóztam, és becsomagoltam. Így került a grillre. Miután megpuhult, kicsomagoltam a fóliából, és néhány percre visszatettem a grillre, hogy némi füstös ízt is kapjon.
Vajon futtatott ceruzabab
- ceruzabab
- vaj
- fokhagyma
- citrom
- menta
- zsálya
A ceruzababot forrásban lévő, sós vízbe dobtam úgy 4 percre, majd lecsepegtettem. Feldobtam a grillrácsra egy zománcozott szeletsütőt, beledobtam egy evőkanálnyi vajat, a felszeletelt fokhagymát, az összeaprított zöldfűszereket és a babot. Néhány perc alatt átpirult a vajas csodán, ekkor ráfacsartam a citrom levét, és megszórtam frissen őrölt borssal.
Milyen lett a végeredmény? Eszméletlenülbrutálisank…ajó!
Jó étvágyat!
Kövess minket itt, vagy facebook oldalunkon, ahol megoszthatod velünk kedvenc grill ételeid receptjeit is!
Grillre fel!
üdv,