Szeretek kísérletezgetni a konyhában. Nem vagyok oda a standard ételekért. Nincs bennük kihívás. A főzés szóljon az alkotásról, a fantázia szárnyalásáról. Mikor felvetettem a családnak, hogy báránycsülköt készítek grillen, elég hülyén néztek rám, és természetesen, megpróbáltak lebeszélni róla… Mondanom se kell, hogy nem sikerült nekik 😉 így, most megosztom veletek, hogy mi sült ki eme ötletből.

DSCN0480

Báránycsülök és a fűszervaj hozzávalói

 

A főszereplőt a pécsi Gastropolitán Delikatból szereztem be.

Az elképzelésem az volt, hogy fűszervajat készítek, amivel megtöltöm a csülköt a csont mentén.

Fűszervaj:

  • zsálya
  • rozmaring
  • korriander
  • citromos kakukkfű
  • menta
  • borókabogyó
  • zöldbors
  • fokhagyma
  • citrom
  • vaj

A zöldfűszereket összeaprítottam, a zöldborsot, fokhagymát összezúztam a sóval, majd átdolgoztam az aprított zöldfűszerekkel, ráfacsartam 2 gerezd citrom levét és mindezt kikevertem a vajjal és beletöltöttem egy részét a csülökbe.

Olivaolajjal vékonyan meglocsoltam egy alufólia darabot, rozmaringot és egy szelet citromot tettem rá, erre fektettem a báránycsülköt, és egy kevés fűszervajjal még megkentem, biztos, ami biztos alapon, aztán jól bebugyoláltam az egészet alufóliába.

DSCN0489

Fűszervajas báránycsülök

A csülök kb. 90 perc alatt készült el a grillen.

DSCN0572

Fantasztikus, lágy, harmonikus ízű grillezett báránycsülök


Köret se ártana a csülök mellé, két opciót gondoltam ki, de nem igazán tudtam választani, így mind a kettőt elkészítettem.

Fűszervajjal töltött, fóliában párolt burgonya

  • fejenként 2 db közepes burgonya
  • fűszervaj

    Fűszervajjal töltött burgonya zöldfűszerágyon

    Fűszervajjal töltött burgonya zöldfűszerágyon

A burgonyák közepét magház eltávolító késsel kivágtam. A kivágott burgonyahenger két végéről 1-1 cm-es darabot levágtam, és visszadugtam a lyukakba. Olivaolajjal meglocsoltam az alufóliát, rozmaring, zsálya és némi kakukkfű került rá, megsóztam, és becsomagoltam. Így került a grillre. Miután megpuhult, kicsomagoltam a fóliából, és néhány percre visszatettem a grillre, hogy némi füstös ízt is kapjon.


Vajon futtatott ceruzabab

  • ceruzabab
  • vaj
  • fokhagyma
  • citrom
  • menta
  • zsálya

A ceruzababot forrásban lévő, sós vízbe dobtam úgy 4 percre, majd lecsepegtettem. Feldobtam a grillrácsra egy zománcozott szeletsütőt, beledobtam egy evőkanálnyi vajat, a felszeletelt fokhagymát, az összeaprított zöldfűszereket és a babot. Néhány perc alatt átpirult a vajas csodán, ekkor ráfacsartam a citrom levét, és megszórtam frissen őrölt borssal.

14012587_1168887606510562_1986248587_o

Fűszeres vajon megfuttatott ceruzabab 


Milyen lett a végeredmény? Eszméletlenülbrutálisank…ajó!

DSCN0566

Fűszervajas báránycsülök

Jó étvágyat!


Kövess minket itt, vagy facebook oldalunkon, ahol megoszthatod velünk kedvenc grill ételeid receptjeit is!

Grillre fel!

üdv,

kep2

Barbi