Közel 8 hónapja nem találkoztam legjobb barátommal, akivel ez idő alatt átléptük barátságunk 28. évét, amit nem sikerült megünnepelnünk. Mindeközben mindketten beléptünk a harmincasok táborába is. Ünneplésre és nagy beszélgetésekre készültünk.


A menüt nem terveztük meg, annyi biztos volt, hogy grillezünk. Gyönyörű császárhús érkezett üzletünkbe, így a hús része már meg is volt. A kertben még volt némi madársaláta, és már szép volt a kukorica is, a vasárnapi menühöz már vettem gombát és újburgonyát, így azok is bekerültek a grill kosárba.

Az első kánikula után sikerült rendbe szedni a rozmaring bokraimat is, szegényeket rettenetesen megviselte a forróság, de végre újra csodálatosak, és illatoznak. Vétek nem felhasználni őket.

Lényegében ezzel össze is állt a vacsora. Elméletben.


A császárhúst felszeleteltem, és mentás-citromos-chilis-mézes pácot kapott, amiben 8 órát pihent.

  • 4 szelet császárhús
  • 3 szál menta
  • 1 egész citrom
  • 1 tk méz
  • 2 csepp chili (pokoli tüzes!)
  • 3 ek olivaolaj
DSCN0409

Chilis császárhús, rozmaringos burgonyasalátával és grillezett zöldségekkel

 

Mindketten izgatottan vártuk az estét, hogy ennyi idő után végre személyesen is beszélgethessünk, mert telefonon, e-mailen mégsem az igazi…

Begyújtottuk a grillt, rápakoltuk a császárt, a friss csöves kukoricát, néhány szem gombát, és pár újburgonyát. Közben a gázon már majdnem kész volt a főtt burgonya a rozmaringos burgonyasalátához.


Rozmaringos burgonyasaláta:

  • fejenként 2 közepes méretű burgonya
  • fejenként 1/2 fej vöröshagyma
  • őrölt feketebors
  • 2 ág apróra vágott rozmaring
  • cukor
  • borecet
  • víz

A burgonyát sós vízben, héjában megfőzzük. Ez idő alatt a hagymát vékonyan felkarikázzuk, besózzuk, 10 percig állni hagyjuk, majd forró vízben átmossuk. A burgonyát meghámozzuk, felkarikázzuk. A rozmaringot apróra vágjuk. Elkezdjük rétegezni: burgonya, hagyma, bors, rozmaring. Ha elfogytak az alapanyagok, cukor, borecet és víz felhasználásával egy édeskés levet készítünk, melyet ráöntünk a salátára. Behűtjük, hogy kellően összeérjenek az ízek.

Rozmaringos burgonyasaláta

Rozmaringos burgonyasaláta


Ajánló

Ez a rozmaringos burgonyasali receptem megjelent Erdélyi Z. Ágnes, Fakanállal a szekszárdi borvidéken c. könyvében, amit itt meg is tudtok rendelni. 😉

A könyvben többek között Makk Norbi (az Optimus étterem mesterszakácsa), Tóth Sanyi (a Kávé Háza megálmodója és szíve-lelke), Petrits család (a Petrits mézeskalács alapítói), dr. Csillag Péter (Szekszárd északi kapujában, az 56-os bevezető szakaszában lévő körforgalom szőlőtőkékkel való beültetője és gondozója, lokálpatrióta), Németh János (borász), Heimann Zoltán (borász) és még sokan mások történeteit is olvashatjátok, a rengeteg kiváló recept mellett.


Csodálatos illatok terjednek. Beszélgetünk az ételekről, az evés és az ízek szeretetéről, és az első közös főzéseinkről, még tinédzserkorunk hajnaláról, mikor olyan merényleteket is képesek voltunk elkövetni, hogy a garnélarákot mikrosütőben készítettük el. Vagy egy-egy szombati buli után, éhesen, Talizmán tálat rendeltünk a Babits játszótérre, és kézzel-lábbal fogyasztottuk el.  Nosztalgizátunk, na 🙂

Így indult a közös gasztronómiai utazásunk, immáron már 20 évvel ezelőtt, ami azóta rengeteget változott. Jó irányba 🙂


Elkészült a császárhús, és már a zöldségek is szép színt kaptak. A húst meghintettük sóval, lefedve pihentettük néhány percig. Nem fordítottunk nagy gondot a bor választásra, az elsőt bontottuk ki, ami a kezünbe akadt. Ez egy Bodri Civilis Cuvée volt. Nekünk ízlett együtt 🙂

DSCN0418

Chilis császárhús, rozmaringos burgonyasalátával és grillezett zöldségekkel

Rusztikus, de ütős étel kerekedett!

Próbáljátok ki ti is, nem fogjátok megbánni 😉


PS.:

a császárhús sütésekor vigyázzatok, a lecsöpögő zsír nagy lángokat tud generálni, és nem cél az égési sérülés begyűjtése 🙂

És éljenek a hosszú, boldog barátságok és a finom ételek 😉


Kövess minket itt, vagy facebook oldalunkon, ahol megoszthatod velünk kedvenc grill ételeid receptjeit is!

Grillre fel!


üdv,

kep2

Barbi